• 0(532) 442 18 52
  • aydin.ilgin@memorial.com.tr
  • Peyas Mah. Fırat Bulvarı No12 Diyarbakır Memorial Hastanesi

Kürtaj

Kürtaj, halkımızın bildiği şekliyle çocuk aldırma, hamileliğin sonlandırılması, rahim içinin boşaltılmasıdır. Her kadın için kürtaj zor bir karardır. 5-6 haftalık hamilelik kürtaj zamanı için en avantajlı haftadır. Her kadın için kürtaj zor bir karardır. En iyi kürtaj haftası 5-6 hafta arasındaki hamilelik tahliyesidir.
 

Kürtaj nedir?

Kürtaj yeya küretaj, halkımızın bildiği şekliyle çocuk aldırma, hamileliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj genel anlamda rahim içindeki dokuların dışarı alınması, rahim içinin boşaltılmasıdır. Küretaj, Fransızca ‘bıçakla kazıyarak temizleme’ anlamına gelen ‘curetage’ kelimesinden dilimize kısalarak kürtaj olarak geçmiştir. Kürtaj çoğunlukla istenmeyen rahim içindeki ceninin tıbbi müdahale ile alınması için yapılır. Kürtaj Diyarbakır ve diğer illerde hastane ve kliniklerde yapılmaktadır. Kürtaj Diyarbakır ve diğer yerlerden gelen hastalarımıza aynı gün içerisinde yapılarak günlük hayatlarına birkaç saat içerisinde dönebilecekleri şekilde yapılmaktadır.
 

Kürtaj ne zaman yapılır?

Kürtaj (çocuk aldırma) 5 haftalıktan itibaren yapılabilir. 4 hafta hamileliğin henüz kan testi ile tespit edildiği zamandır. 5 haftadan önce ultrasonda görülen gebelik kesesi henüz çok küçük olduğu için kürtajda ceninin alınamama olasılığı vardır. İstenmeden hamile kalınmış ise kürtaj yapılması için en iyi zaman 5.haftadır. Kürtaj her ne kadar çocuk aldırma olarak ifade edilse de, 5 haftada sadece gebelik kesesi oluşmuş, cenin ve kalp atımı henüz oluşmamıştır. Kürtaj ceninde henüz fiziksel canlanma belirtisi olmadan yapılırsa, kürtaj geçiren kadında psikolojik etkisi daha az olur.

Her kadın için kürtaj zor bir karardır. En iyi kürtaj haftası 5-6 hafta arasındaki hamilelik tahliyesidir. İstenmeyen hamileliğin zamanında farkına varılması için kadının adet düzenini iyi takip etmiş olması gerekir. Hiçbir doğum kontrol yöntemi hamileliliği kesin olarak önleyemez. Yöntemin başarısızlık durumlarında, sosyal ve sağlık olarak bir çocuğa iyi bir ana babalık yapma konusunda tereddütleri olan çiftler kürtaj olmayı isteyebilirler. Hamilelik haftası, hamileliği oluşturan yumurtanın yaşına göre hesaplanmakta yani adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren hesaplama yapılmaktadır. Adeti 1 gün geciken kadın test yaptığında pozitif ise 4 haftalık hamileliğe sahiptir. Hamilelik istenmiyorsa bu andan itibaren 7-10 gün içerisinde kürtaj olması en sağlıklı olandır.

Jinekoloji pratiğinde kürtaj en sık yapılan cerrahi operasyonlardan biridir. Kürtaj en sık istenmeyen hamilelikler için yapılmaktadır. Bunların dışında, ölü cenin, parça kalması, polip ve rahim biyopsisi gibi tıbbi gerekçelerle kürtaj yapılır. Ülkemizde 18 yaş üstü reşit bekar kadın kendi isteği ile evli olan kadınlar eşleriyle birlikte kürtaja karar verebilirler. Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı rahim tahliyesi yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir.

İletişime Geç